Flyktfåglar

Illustration: Victoria Engholm

En pjäs om en mormor, ett barnbarn och en ensamkommande flyktingpojke

Mormor Tiiu kom som flykting till Sverige från Estland när hon var barn. Fåglar är hennes stora intresse. Valpen, hennes barnbarn är också en stor fågelfantast. De älskar att vara ute i naturen och lyssna efter Grönfinkens studsande ”djyryrypp”, mjuka ”dvoit” och bräkande ”dschväsch”. För att inte tala om Koltrastens smackande ”tjack”, skärande ”srii” och sugande ”tsiih”. Det är internationella språk som inte bryr sig om gränser.

Tillsammans berättar mormor och Valpen historien om hur den 11-åriga Warsama, med risk för sitt liv, flyr från Somalia. Han drömmer om att, någon gång, någonstans, få gå i skolan och skapa sig ett liv. Under vandringen genom djungeln, under den långa färden genom Sahara, under den skrämmande båtresan över Medelhavet, ser han flyttfåglarna. Obehindrat rör de sig över alla landsgränser.

Pjäsen är baserad på intervjuer med en ensamkommande flyktingpojke och riktar sig till barn på mellanstadiet och vuxna i deras närhet. Trots det allvarliga ämnet är föreställningen, i sann SOJA-anda, både rolig, varm och hoppfull.

För skolspelningar finns en lärarhandledning

Manus: Sofia Andersson och Jan Boholm

Ladda ner ett informationsblad om föreställningen här.

Föreställningen produceras med stöd av: Sundsvalls kommun, Landstinget Västernorrland, Statens Kulturråd, PostkodLotteriets Kulturstiftelse

flyktfaglar2016-web

Anna Wadström och Bodil Carr Granlid i ”Flyktfåglar” av Teater SOJA

Comments are closed.