Dagboksblad – anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722.

”I skogen 27 maj anno 1721. Fyra dagar har förlidith sedhan jag lemnade Sundsvall. Det rykhtas att Sundsvall är helt nedbrändth. Förskrecklight. Min tanke går oftha till Ingeborg. Hur har hon det? Är hon fängslad? Så orättfärdigt. Så orätthwist. Tjufven går fri och hon får straffeth. Lefwer hon ens? Jag saknar henne så.”

Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!

Manus: Sofia Andersson och Jan Boholm
Regi: Marie-Thérèse Sarrazin
Scenografi/kostym, affischidé och illustration: Elsie Nyman
Medverkande: Sofia Andersson, Jan Boholm och Jens W. Nilsson.
Målgrupp: För alla från 7 år. Skolbarn 7-12 år (lärarhandledning för olika åldrar finns) samt offentliga föreställningar, även för vuxna.
Komposition/trall: Kettil Medelius
Längd: 55 minuter. Spelyta: 5 x 5 meter. Bygg/rivtid: 60/30 minuter. Skolpublik: max 60 personer.

Ytterligare info, bilder, manustrailer och en fin recension hittar du här: https://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/12774

”Dagboksblad” är en mycket uppskattad föreställning som med sin historiska anknytning passar utmärkt att spela även för enbart vuxen publik. 

Ny turné – den sista- i mars 2024, passa på att boka!

Kontakta malin@teatersoja.se, 070-341 51 51 för mer information och bokningar.
Det finns även en separat workshop med en kulturarvspedagog med koppling till pjäsen.

Comments are closed.